Det här är manuset till ett kommande avsnitt av Dokument Tvspel, men då jag vill dela med mig av det idag lägger jag upp det för läsning här. Podcastversionen kommer under veckan.

satoruiwata1Iwata föddes i Sapporo i Japan 6 december 1959.
Han skapade tidigt simpla spel på en elektronisk miniräknare och efter gymnasiet började han studera datorvetenskap på Tokyo Institute of Technology.
Under studietiden jobbade han som frilansande programmerare på spelutvecklaren HAL Laboratory. Där han sedan anställdes när studierna vara klara. HAL hade grundats 21 februari 1980 och utvecklade vid tiden mest spel till hemdatorn MSX. 1983 utsågs han till mjukvaruproduktionskoordinator och jobbade förutom programmerare även som producent.

Hans första kända spel är Car Race II från 1980, ett racingspel till hemdatorn Commodore PET. Ett av de tidigaste spelen han programmerade för HAL var Hole in One, ett golfspel som har många likheter med Nintendos Golf till Famicom från samma år. Samma år producerade han flipperspelet Rollerball och året därpå kortspelet Tetsuman, även de till MSX. Han var även med och programmerade Nintendos Pinball från 1984 som har många likheter med Rollerball.

645158-car-race-commodore-pet-cbm-screenshot-gameplay
Car Race ][ till Commodore PET från 1980

HAL hade redan tidigt under Famicom-eran ett nära samarbete med Nintendo. Nintendo hade inte själva några programmerare och man anlitade därför HAL, Intelligent Systems och SRD för att programmera spelen. Satoru Iwata programmerade bland annat F1 Race och Balloon Fight för Nintendos räkning.

I en intervju från 1985 berättar Iwata vilka tre kvaliteter han tycker man behöver för att lyckas som speldesigner, mycket tålamod, glimten i ögat och att tycka om spel. Även om han på nästa fråga svarar att han inte spelar spel utanför jobbet.

1987 var han en av programmerarna på Famicom-spelen Family Computer Golf: U.S. Course och det separata Japan Course. Två golfspel som utvecklade konceptet från Golf och som 1991 kom att resultera i spelet NES Open Tournament Golf, då med Iwata om huvudprogrammerare.

gbm2_title1993 blev ett stort år för Iwata, han ersatte då HALs grundare Masayoshi Tanimura som företagets president. Trots sin nya position kom han dock att fortsätta programmerar i vis utsträckning.
När HAL tillsammans med Shigesato Itois Ape Inc utvecklade Mother 2 (EarthBound) till Super Famicom så var företagsledaren Iwata både producent, programmerare och ledde hela programmeringsteamet. Enligt Itoi var det Iwatas arbete som gjorde att man kunde färdigställa Mother 2. Ape Inc kom senare att erstättas av Creatures Inc som idag leds av Mother 2-kompositören och Nintendo-legenden Hirokazu “Hip” Tanaka. Iwata kom också att bli styrelsemedlem på Creature Inc.

Som en del av Creatures styrelse kom han att bli involverad i Pokémon-serien. Pokémon hade slagit stort till Gameboy med Pokémon Red och Green 1996, Pokémon Blue 1997 och Pokémon Yellow 1998. Man ville nu skapa ett Nintendo 64-spel där man kunde överföra sin speldata från Gameboy-kassetterna för att slåss med sina vänner på TVn. Man behövde nu analysera spelsystemet för strider då det inte fanns någon utförlig dokumentation över hur systemet faktiskt fungerade.
En uppgift som HAL-presidenten och styrelsemedlem Satoru Iwata tog på sig. Det slutade med att han själv portade Pokémons stridsystem från Gameboy till Nintendo 64, utan att ha någon direkt kunskap om systemen eller förkunskap om spelets kod. Pokémon-programmeraren Shigeki Morimoto utrycker i en intervju med Iwata några år senare att han var imponerade att presidenten hade portat hans ganska avancerade stridssystem på en vecka.
Pokémon Stadium släpptes under första halvan av 1999, men samma år skulle man även släppa nya delar till Gameboy. Pokémon Gold och Silver. Även i dessa hade Iwata ett finger, han programmerade verktygen för grafikkomprimering.

nintendo-iwataUnder de kommande åren skulle han mest fylla en producentroll i spelutveckling på HAL och när Nintendos president Hiroshi Yamauchi avgick den 31 maj 2002 blev Satoru Iwata Nintendos fjärde president och första president att inte tillhöra Yamauchi-familjen. Han hade redan innan erhållit rollen som director och general manager på Nintendo.

Han fick ta över ett Nintendo som inte gick speciellt bra, Gamecube sålde inget vidare, endast 21 miljoner enheter under sin livstid, medan bärbara Gameboy Advance som släppts 2001 kom att sälja 81 miljoner enheter under sin livstid.

Original-DSIwata ville göra spel alla kunde spela. Första hårdvaran att släppas under Iwats ledning blev Nintendo DS. Nintendo hade tidigare haft en framgångsrik serie Gameboy-enheter. Det nya med DS var de dubbla skärmarna. En ide som kom långt in i projektet och var Iwatas ide enligt Bergsalas Owe Bergsten. När jag besökte Bergsala för intervjun till Dokument NES berättade Owe att Nintendo hade en helt ny bärbar enhet klar med bara en skärm, det var då hårdvaruteamet fick uppgiften att snabbt bygga till en extra skärm. Någon som kan ha bidragit till att den första Nintendo DS ser rustik ut. Med de dubbla skärmarna och touchskärm vill Iwata gå i en ny riktning och göra något annorlunda.

nintendo-wii-banner-540x241Två år senare kom nästa del i Iwatas nya Nintendo-planer, Wii, som mer eller minder var en upphottad GameCube men nya rörelesekontroller. Iwatas plan att göra något som alla kunde spela visade sig vara en succe, utan like rent av. Wii såldes i 101 miljoner exemplar världen över och slog där med båda konkurenterna Xbox 360 och Playstation 3 med runt 20 miljoner enheter. Under Wii-eran nästan dubblades Nintendos värde på börsen och Iwata utsågs av Barron’s till en av världens topp 30 CEOs mellan 2007 och 2009.

Det är dock Iwatas roll som Nintendos ansikte utåt som de flesta kom att känna igenom honom som. Där Hiroshi Yamauchi som tidigare chef varit en surgubbe som bara och endast tänkte på affärer var Iwata en utåtriktad glad man som verkade brinna för de spel de tillverkade.
Tidigare var det mest stjärnskaparen Shigeru Miyamoto som synts utåt, men där han mest stod på scen och introducerade spel, så talade Iwata engelska och kunde därmed vinna folket på en annan nivå.
I Nintendos videos Nintendo Direct visade han ofta prov på den där glimten i ögat han nämnt 1985. Han spexade tillsammans med Nintendos andra höjdare och Nintendo visade på en lekfullhet som andra spelutvecklare inte gjorde.
94161588_oPå Nintendos hemsida började man lägga ut en intervjuserie kallas Iwata Aska, där Iwata intervjuade utvecklare om nya spel som släpptes till DS och Wii och senare 3DS och Wii U. Det som kanske är lite unikt för de här intervjuerna är att de sällan kändes stressade eller tidsbegränsade. Ofta när media intervjuar utvecklare har de kort tid på sig och sällan går man tillbaka till röterna. I Iwata Askas finns en guldgruva i hur Nintendos spel från DS och framåt kom till men även tillbakablickar i spelseriernas rötter.

Inför E3 2014 meddelade Nintendo att Iwata inte skulle medverka på mässan då han var sjuk. Det visade sig senare att han hade en gallgångstumör. Under 2014 kom inga nya Iwata Asks, vilket han själv påstår bara delvis berodde på sjukdomen i enledningen av 2015 års första Iwata Asks om Zelda: Majora’s Mask 3D. Han gjorde tre delar till där den sista blev om Fire Emblem Fates.
Inte heller under 2015 års E3 skulle Iwata medverka även om det verkat som att han blivit bättre. Från Nintendos håll sades det att han hade annat att sköta i Japan. Men morgonen den 13 juli 2015 vaknade världen till ett pressmeddelande från Nintendo där man meddelade att Satoru Iwata gått bort den 11 juli. Han blev 55 år.

satoru-iwata-e3-2014

För mig personligen har Iwata personifierat den lekfullhet Nintendo alltid visat och som man fortsätter visa. Han visade att en företagsledare inte behöver vara en seriös och hård person utan personlighet. Han visade med sig själv hur han ville att vi skulle se på Nintendo.

Källor:
http://shmuplations.com/20questions1985/
http://www.mobygames.com/developer/satoru-iwata/credits/developerId,52462/
https://en.wikipedia.org/wiki/Satoru_Iwata
https://en.wikipedia.org/wiki/HAL_Laboratory
https://www.nintendo.co.uk/Iwata-Asks/Iwata-Asks-Pokemon-HeartGold-Version-SoulSilver-Version/Iwata-Asks-Pokemon-HeartGold-Version-SoulSilver-Version/3-Just-Being-President-Was-A-Waste-/3-Just-Being-President-Was-A-Waste–225951.html
http://iwataasks.nintendo.com/

Share.

Stefan är den eviga ledaren av Videospelsklubben. Med en järnhand av skumgummi bestämmer han allt. Förutom att leda podcasten VSK Podcast så medverkar han i videos av olika slag, är webmästare och ganska lat.

Leave A Reply