Featured_För_Cortana

De flesta ser henne som en maskin, mjukvara, en sidekick, en icke levande entitet. Men Cortana är unik bland AIn. Hon är mer än summan av sin kod. Hon är en digital människa.

Vissa pratar om att hon är för sexig, rent av naken. Men är hon verkligen naken? Svaret är nej. Cortana är en digital varelse, vars textur inte visar några delar av en kropp som skulle göra att hon räknas som naken. Hon känns i min mening aldrig mer avklädd än en tjej på en sommarstrand. Och aldrig det minsta sexuell. I spelens verklighet är Cortana lika mycket verklig i sin ”fysiska” form som hon är i spelen. Alltså en digital representation. Att se något som inte är en människa kallas rent tekniskt för en illusion. Ljus möter ljus och våra hjärnor tolkar hologrammet som en människoform. Men egentligen är det bara ljus.

Som med så mycket annat som har med Halo att göra så är det svårt att helt förstå sig på Cortana och hennes koppling till John och mänskligheten för den delen.
Ett AI är en skapad entitet och de flesta ser henne nog bara som det. Men hon är speciell vår Cortana.

Cortana2

I Halo-universumet skapas AIn genom en process där man använder en mänsklig hjärna som mall för AI:ets matrix. Hjärnan kommer från en avliden person. Man använder hjärnor från intelligenta personer för att göra ett så bra AI som möjligt.

Cortana skapades av AI-experten och allmänna geniet doktor Catherine Halsey. Och hon var lite av ett experiment, hon är skapad efter en klon av Halseys egen hjärna. Halsey är en person som anser att de flesta, och då menar jag 99,999999%, av alla andra är dummare än henne. Och hon har antagligen inte fel. Halsey skrev sin andra doktorsavhandling som 15-åring. Den här grunden gjorde Cortana till något helt speciellt.

Inte bara för att hon blev smartare än alla andra AI. Utan för att Halsey gav henne mänskliga känslor. Känslor hon förvisso kan stänga av vid behov men som också gör att hon kunnat knyta ett ovanligt band med John. Ni vet Master Chief.

impotens men om du använder det Mot Erektil Dysfunktion Köpa Kamagra I Grekland ens börjar med detta potensmedel.

Det finns de som tror att det är någon form av kärleksförhållande mellan de två. Men jag vill nog säga att det är något helt annat. Något man inte kan beskriva med termer vi vanligtvis använder för relationer mellan människor. Det här unika kompanjonskapet är två kollegor, så nära att den ena rör sig i den andras nervsystem. Två medvetna varelser vars enda livsuppgifter är att rädda mänskligheten och skydda varandra.

En symbios mellan människa och artificiell intelligens som skapat en ny varelse som aldrig är hel om någon del fattas. En stridsmaskin med känslor, från två sinnen.
Det är Cortana. Så mycket mer än en sexuell karaktär. Att folk ens lägger märke till att hon fått något större bröst i Halo 4 säger väl mer om vad folk fokuserar på än på designen i sig.

För mig är Cortana mer än den bild hon skickar ut i holografiska projektorer. Hon är en kompanjon, en djup karaktär och framför allt en viktig del av ett av mina favorit fiktiva universum.

Cortana1

Share.

Stefan är den eviga ledaren av Videospelsklubben. Med en järnhand av skumgummi bestämmer han allt. Förutom att leda podcasten VSK Podcast så medverkar han i videos av olika slag, är webmästare och ganska lat.

Leave A Reply