Det gnälls mycket på Xbox One, först var det DRM och online-policys. Tänker inte gå in på det, men det var många som gillade vad Microsoft tänkte göra med Xbox One. Som valde att se fördelarna och inte bara ”Nej ändra inte på allt! Det måste vara likadant hela tiden!”.

Men visst de ändrade på det. Sen började ”men de stödjer inte indie-utvecklare!” istället. Men Microsoft hade ännu inte ens uttalat sig om vad de hade för planer för indieutvecklare.

Ingen ifrågasatte Sony om saker de inte först uttalade sig om, som att PS4 använder uppåt 3,5 GB av RAM-minnet till operativsystemet. Men det gnälldes en massa på att Xbox One använder 3 GB.

Nu tillåter Microsoft indie-utvecklare att använda helt vanliga Xbox One som utvecklingskit, de får själva publicera spel och då låter det istället ”ja nu har de ändrat det för att vi har gnällt”. Är det inte det bra då? Men nu är det så att Microsoft redan innan E3 sade att de hade en bra plan för indie-utveckling som de skulle prata om senare. Men det drunknade helt i allt prat om DRM.

Nu säger Microsoft att man inte kan använda sitt gamla headset utan adapter! Woot!?
Ja ni förstår de har förbättrat ljudkvaliteten och det kräver snabbare kopplingar helt enkelt. Så svårt är det.

Men vänta nu! Kan man inte ha samma vänlista på Xbox 360 och Xbox One?!
Nej för Xbox 360 har en där du kan ha 100 vänner och Xbox One en på 1000. Men så länge du har 100 eller färre så är det samma.
De har försökt utöka vänlistan på 360 men någon oförutsedd grej i koden tillåter inte det utan fick maskinerna att krascha. Det krävdes mer arbete än det var värt för att få det att fungera helt enkelt.

Och hur många av alla spelare behöver mer än 100 vänner förresten?

Jag håller med Microsoft har varit otroligt dåliga på att kommunicera.
Men många har också varit otåliga. Om man inte har de exakta planerna för något som till exempel indie-grejen klara så är det dumt att uttala sig mer om det.

Det är bra att bli upprör och kämpa mot trams men det finns också saker man kan tänka efter innan man gnäller om.

Speciellt Sony-fans som tycker att Microsoft är dåliga som tar betalt för online-spelande eller för att man ska använda mycket RAM till operativsystemet och när det sen visar sig att deras egna favorit gör samma sak. Ja då är det inte så farligt länge. Vi bara glömmer det där ni sa innan eller?

Personligen hoppas jag på två konsoler som frodas efter releasen i slutet av året.

Men jag gillar ju Halo, så det blir Xbox för min del. Hade jag råd hade jag köpt båda.

xbox-one-2

Share.

Stefan är den eviga ledaren av Videospelsklubben. Med en järnhand av skumgummi bestämmer han allt. Förutom att leda podcasten VSK Podcast så medverkar han i videos av olika slag, är webmästare och ganska lat.

8 kommentarer

 1. Alexander Wulff on

  Visst att Microsoft är dåliga på att kommunicera, men sen tror jag också att det är en hel del ”rubrikåsikter” (dvs. läsare som egentligen bara läser lite headlines över vilka förändringar MS hade tänkt sig för Xbox One och sen utifrån det skapade sig en uppfattning) som gjort att människor faktiskt reagerat så kraftigt. Jag tyckte om idéerna som MS hade för nya xboxet, nu är det ju i princip samma konsol med bättre prestanda känns det som. Om många läsare faktiskt satt sig in i vilka förändringar som MS ville genomföra och varför så tror jag många skulle tycka de var vettiga.

 2. Jimmy Burasuteru Albihn on

  Har ingen ork att skriva en bok så blir lite kort.

  Instämmer verkligen i allt du skriver. Aldrig blir folk nöjda, tålamod finns inte och man är tydligen fruktansvärt rädd för förändringar.

  Tycker det är fantastiskt att MS försöker men i slutändan ändå försöker tillfredsställa oss.

  Jag kommer köpa Xbox One utan tvekan. Hade jag haft råd med båda är det ändå inte säkert att det hade blivit en PS4:a för det.

 3. Cyborg20003 on

  Jag är otroligt nöjd att MS hade vett nog att dra tillbaka sina DRM-funderingar. Folket börjar bli lite för lata och glömmer lätt bort sina rättigheter, stora företag (t.ex. Sony, MS och Nintendo) vill gärna att folk glömmer bort sina rättigheter.

  Det handlar inte om att allt skall vara som tidigare, de hade gärna få ha sina förändringar kvar om det INTE gått ut över konsumentens rättigheter.

  Sedan att det alltid finns en skara som gnäller är en annan femma.

  MEN RÄTTIGHETER FÖR FAN, VIKTIGT SKIT FOLK!

  • Gazimaluke on

   Jag ser då inte det som att de tar några rättigheter ifrån mig. Om de säger vad som gäller med produkten så vet man ju vad man köper.
   Jag ser det inte som att Steam eller Apple tagit några rättigheter ifrån mig med de digitala produkter jag köper av dem.

   Microsofts ide var en maskin där alla spel räknades som digitala, precis som i nämna tjänster. De var helt öppna med att det var så.
   Ville man inte ha det så då är det ju bara att inte köpa maskinen.

   • Cyborg20003 on

    Mja, känner du till det här med licenser och att vi enligt svensk lag har rätt att vidaresälja licenser?

    Visst, accepterar man bortfall av sina rättigheter är det ok. Däremot måste MS nog vara tydligare med det när det väl blir dags att sälja enheten. Annars kan det bli mycket gnäll då också.

    • Cyborg20003 on

     Sedan att behöva koppla upp sin maskin mot internet för att kunna spela singleplayer-spel kommer i min bok ALDRIG att vara ok. Firmware på skiva för uppdatering i sådana fall. Inte internet.

  • Alexander Wulff on

   Det som jag egentligen var brutalt skeptisk till var att möjligheterna till att handla och byta med begagnade spel begränsades, kanske en tredjedel av spelen jag har är begagnade. Detta var det som jag egentligen reagerade mest över från början, och det hade jag varit nöjd över om de ändrat så man faktiskt kan spela direkt från skivan hos en polare.

   Men i övrigt tycker jag att en del av argumenten för en större digital plattform liknande steam (med eventuellt billigare spel i det långa loppet, lättåtkomligt osv), ständig uppkoppling med konstanta ”data strömmar”, ”passiv” uppdatering och fördelarna från cloud är intressanta!

   Så jag vet inte riktigt, tycker ju det är lite tråkigt att de drog tillbaka en del av detta, medan jag är glad för att man fortfarande kan göra hur man vill med använda/gamla spel. Som spelare kommer jag nog förr eller senare ändå köpa Xbox One, oavsett hur det kommer se ut i slutända. Så starkt brinner jag faktiskt inte för nästa generation att detta är en avgörande strid för mig haha.

   De hade ju kunnat gå ”halvvägs” för att sedan se hur det funkade, och kanske generationen efter denna så kan de gå ”all the way” om tiden och människor är redo för det eller vill det.

   • Gazimaluke on

    Att man skulle vara online var 24e timme hängde ju på att man var tvungen att kunna hålla reda på var spel användes. Tex om ett spel var utlånat digitalt så ska ju inte två pers kunna använda det samtidigt.

    Men det finns ju bättre lösningar egentligen. Om jag lånat ut ett spel så skulle det vara ett aktivt val. Jag skickar en utlåning till någon. Nu kan jag själv inte spela spelet. När jag vill ha det tillbaka så går jag in på spelet och trycker ”hämta tillbaka”. Den som lånar ett spel digitalt skulle däremot behöva checka in på internet med en viss intervall så systemet kan kolla om utlånaren har ”hämtat hem” sitt spel eller inte.

    Fan det här var ju en skitbra lösning som tillåter båda grejerna leva i symbios. Får maila MS om det här ^^

Leave A Reply